maandag 18 mei 2009

Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken.

In het artikel " Web 2.0 en de toekomst van bibliotheken" met een paar korte samenvattingen van engelse verslagen staat o.a. te lezen : Stilstand is achteruitgang. Inderdaad, bibliotheken zullen nieuwe diensten moeten ontwikkelen, trends moeten volgen en barrieres weg moeten nemen om gebruikers ahw aan de hand moeten nemen en hen loodsen door het overweldigende aanbod van media-uitingen, op zoek naar het einddoel/bestemming voor de ene klant en voor verrassingen zorgen voor de andere klant. Hoe dit alles toegepast en ingebed moet worden, vraagt inderdaad om een stukje gedragsverandering en zal binnen de eigen bibliotheek, maar ook landelijk uitgezet moeten worden. En dan spreekt mij een opmerking wel aan die ik vond in een blog van een deelneemster aan een bijeenkomst in Gelderland over de 23dingen, nl. Begin citaat:En dan het management. Het management is al veel over gezegd en geschreven. Als zij zelf niet meedoen aan 23 dingen, als zij de tijdsinvestering belangrijker vinden dan het spelen van de medewerkers en als zij geen visie hebben over hoe verder na 23 dingen dan kun je op je vingers natellen dat 23 dingen leuk is om te doen maar dat er daarna niets mee gebeurd. einde citaat.
Genoeg stof tot nadenken en de kansen en mogelijkheden van Bibliotheek 2.0 benutten op een doeltreffende manier, zonder veel poespas.

Ik ben al een tijd geleden lid geworden van Bibliotheek 2.0 en kijk af en toe op items, vooral Jeugdbibliotheekwerk. Daarbinnen ben ik lid van de Community Aangepast Lezen voor Fryslan.
Hier plaats ik regelmatig berichten op, maar er is vaak weinig respons of discussie. Maar dat verandert langzamerhand...!

1 opmerking:

  1. Bijna aan het einde, nog maar one-to-go! Dat gebakje volgende week komt helemaal goed.

    BeantwoordenVerwijderen