maandag 13 februari 2012

Ding 24 Mediawijsheid

Mediawijsheid is een interessant item en dat kan ik weten omdat ik eind december 2011 als mediacoach ben gecertificeerd.
Het resultaat na het invullen van de Mediawijsheidsquiz geeft te denken wat betreft eigen kennis; slechts de helft is goed (of moet ik zeggen; de helft is fout??).
De vraag is of dit de juiste quiz is, om de kennis te meten....
Hoe dan ook valt er m.i. nog veel te winnen voor de bibliotheek op dit terrein. en niet alleen op volwassenen, maar ook in het onderwijs en met name in het BASISonderwijs. Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat de kennis van leerkrachten aangaande mediawijsheid te wensen overlaat. Nu is het begrip Mediawijsheid meer een zgn. containerbegrip, bestaande uit diverse onderdelen, zoals digitaal pesten, omgaan met mobieltjes in de klas, gaming, reclame, informatievaardigheden enz.
In het beleidsplan Mediawijsheid, wat ik voor de opleiding moest schrijven, heb ik een aantal zaken genoemd, die de bibliotheek richting het onderwijs in gang kan zetten. (Dit beleidsplan wordt door het MT van SBMF binnenkort besproken.)
Eerst als pilot, later uit te breiden.
Door met scholen (niet alleen directies, maar ook leerkrachten en ouderraad) in gesprek te gaan, kan inzicht worden verkregen waar problemen liggen en waar de bibliotheek haar deskundigheid kan inzetten. De bibliotheek initieert niet alleen, zij ondersteunt ook en voert zo nodig uit. Op diverse sites zijn mooie lespakketten te vinden, die toe kunnen leiden naar een doorgaande leerlijn binnen de school op het gebied van mediawijsheid.
Vooral de ouderbetrokkenheid is zeer gewenst. Immers, veel ouders zijn niet op de hoogte van de verrichtingen van hun kind op internet en hebben een blind vertrouwen in hun kind. Bewust worden en kritisch leren kijken en omgaan zijn twee van de vier competenties voor mediawijsheid.

Een losstaande activiteit bedenken valt niet mee, ik pleit meer voor een samenhangend pakket, dat meer effect sorteert.Maar misschien is het leuk om in de hal van de centrale een intrigerend filmpje af te spelen, dat laat zien hoe kinderen tegenwoordig met allerlei apparaten omgaan (Ipads, Iphones, laptops, mobieltjes etc.)
daaronder zou je dan een banner kunnen laten meedraaien met de tekst: Meer weten over Mediawijsheid (o.i.d.)? Uw bibliotheek helpt graag!

1 opmerking:

  1. We mogen wel een paar vraagtekens bij de quiz zetten als jij als gecertificeerde mediacoach ook al niet alles goed hebt. Je schrijft een mooi stuk over hoe je mediawijsheid voor het onderwijs zou willen inzetten. In ieder geval als doorgaande lijn en geen losse projecten. Ik ben benieuwd wat voor vervolg je had gedacht aan de attendering in de hal. Het is in ieder geval een leuk idee.

    BeantwoordenVerwijderen